Gündem maddesi üzerine söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkanı Murat Akkoç, kardeş şehir konusuna değinirken spor ve toplumsal ilişkiler üzerinden değerlendirmelerde bulundu.
Akkoç, Türkiye’de futbolun giderek siyasetin etkisi altına girdiğini savunarak, Diyarbakır temsilcisi Amedspor’un başarısına değindi. Farklı şehirler arasında yaşanan gerilimlere dikkat çeken Akkoç, “Amedspor Süper Lig’e çıktı. Bu başarıyı görmezden geliyoruz. Oysa sporun birleştirici olması gerekir” ifadelerini kullandı.
Geçmişte Elazığspor ile Vanspor arasında yaşanan olaylara da değinen Akkoç, bu süreçlerin iyi yönetilememesi nedeniyle sportif başarıların olumsuz etkilendiğini söyledi. Şehirler arası ilişkilerin zarar gördüğünü belirten Akkoç, farklı illerden insanların Elazığ’da birlikte yaşadığına dikkat çekti.
“Provokatif söylemlerden kaçınılmalı”
Akkoç, bazı medya içeriklerinin toplumsal gerilimi artırabileceğini öne sürerek, belirli kişi ve firmaların hedef gösterilmesini eleştirdi.
Akkoç; Bir tane günışı gazetesi imtiyaz sahibi mi nedir. Adı Nafiz koca. Bir sürece girmiş Elazığspor. Durup dururken bir otobüs firması hedef alıyor ve yazısına yer veriyor. Senin amacın nedir. Senin derdin nedir. Yok neymiş Can Tunceliler, Amedspora, amedspor süper lige çıktı. Sen çıkarsın seni de kutlarlar. Sen neden ısrarla Can Tunceliler firmasını hedef alıyorsun. Orada başka firmalarda var. Sen neden ayırıyorsun. Derdin ne, amacı ne. Yapmak istediğin nedir?. İnsanların bu ara bir araya geldiği bir dönem de 16-17 yaşındaki cahil çocukların sokaklarda olduğu bir dönem de sen bundan gazetecilik adı altında nasıl bir rant devşiriyorsun. Sana bunların kim sipariş ediyor. Sen, Kime hizmet ediyorsun. İki tane çocuk senin yazını alıp görev biçecek iki tane otobüs taşlayacak. Ne yapacaksın bu insanları bir birine mi düşüreceksin.Bu şehirde Diyarbakır’lı, Elazığa gelmiyor mu? Elazığ’lı-Diyarbakır’a gitmiyor mu? Tunceli insanı buraya gelmiyor mu? Herkes bu şehrin parçası. Elazığ’da sadece Elazığ’lılar mı yaşıyor. Diyarbakır’da sadece Diyarbakırlılar mı yaşıyor. Amedspor da çıksa tebrik edeceğiz. Elazığspor da çıksa tebrik edeceğiz. Biraz sorumluluk sahibi olun. Bu insanları bir birine düşürmekten vazgeçin.Sana mı kaldı buradan ekmek yemesi. Senin sayende mi ekmek yiyiyorlar kardeşim. Sana ne, sana mı kalmış. Sen kimden ekmek yiyiyorsun. Kim sana bunu sipariş etmiş. İnsanlar bir birine girdiği zaman hesabını sen nasıl vereceksin. Bunların önüne geçilmesi lazım. Elazığpor inşallah birinci lige çıkar oradan süper lige çıkar. Spor kardeşliktir diyoruz. Spor dışında her şeyi yapıyoruz. Bu tür yaklaşımların gençler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade eden Akkoç, “Bu tür söylemler insanların karşı karşıya gelmesine neden olabilir” dedi.Siyasetçilerin ve kamuoyunu etkileyen kişilerin daha sorumlu davranması gerektiğini vurgulayan Akkoç, sporun birleştirici yönüne dikkat çekti. “Bugün bir yerde yaşanan olumsuzluk yarın başka bir şehirde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle herkesin daha dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.
“Yetkililer harekete geçmeli”
Toplumu kin ve nefrete sürükleyebilecek söylemlerin hukuki sonuçları olabileceğini belirten Akkoç, Şunu anlatmaya çalışıyoruz. Yapılan şey hukuken suçtur. Burada iki Gazeteci arkadaşlarımız var. İki haber yaptılar savcılık dava açtı. Bunlar Halkı alanen kin ve nefrete düşürmektir. Bunlarla ilgili valiliğin ve savcılığın hareket geçmesi lazım. Bu tür şeyler normal şeyler değil. Sen, ben gazeteciyim diyerek yazı yazacaksın. İnsanlar olaylar yaptığında sen bedelini ödeyecek misin. Sen bu insanları nasıl bir birine düşürürsün ifadesinde bulunarak . yetkili kurumları göreve çağırarak bu tür durumların normalleştirilmemesi gerektiğini ifade eden Akkoç, barış ve kardeşlik vurgusu yaptı.Akkoç, “Spor kardeşliktir diyoruz ancak uygulamada bunun tam tersini görüyoruz. Şehirler arasında barışı güçlendirmeli, insanları ayrıştıracak söylemlerden uzak durmalıyız” şeklinde konuştu.
Toplantıda söz alan oturum başkanı ise geçmişte yaşanan bazı olayların az sayıda kişinin davranışlarından kaynaklandığını belirterek, bu tür durumların şehirler arası ilişkileri olumsuz etkilediğini ifade etti.

















