Hastane Çalıştay’ının temel amacı şaşkınlık yaratırken tartışmalara son noktayı Fırat Üniversitesi Öğretim Görevlisi Naim Aslanmirza koydu.
Katıldığı bir TV kanalında konuşan Aslanmirza yapılan tartışmaların zemin ve ulaşımdan öte yeni yapılacak hastanenin vereceği sağlık hizmetlerinde teknolojinin en son imkanlarını sunması konusunda önerilerin tartışılmasının gerektiğini söyledi.
Fırat Üniversitesine ait mevcut hastanenin dört deprem geçirdiğini ifade eden Arslanmirza, Hastanemiz eski bir bina. Çok katlı bir bina. Yeni depremlere hazır değil. İnsanlar şuna bakıyor. Sağlık hizmetlerini sürdürebilir bir hastaneye kavuşmak. Kentin doğusunda yapılan hastane ilk yapıldığı zamanlarda Elazığ’ın gündemini çok meşgul etmişti. Birçok hastane kapanmıştı. Ulaşım nasıl sağlanacak konusunda eleştiriler olmuştu. Şu an insanlar mutlu. Modern, birçok branşta yenilikler var. Bölgeye hizmet ediyor. FÜ hastanesini öncelikle oturtmamız lazım. Araştırma ve Uygulama hastanesi. Tıp Fakültesi tüm dünyaya tıp hekimi yetiştiriyor. Neyi tartışmak lazım. Bütün branşlarda ileri teşhis ve tedavi teknolojilerini tartışmamız lazım. Bütün branşlarda sağlık hizmetlerini en iyisini nasıl verebiliriz, vermemizi tartışmamız lazım. Neyi tartışmamız lazım. Yani bilimin ve tekniğin donanımlı olduğu bir hastane olmasını tartışmamız lazım. Doğunun en üst düzeyde hizmet verecek bir hastanenin olmasını tartışmamız gerektiğini söyledi.
317 DÖNÜM ÜZERİNE KURULACAK
Yeni Planlanan 5 katlı hastanenin 317 dönüm üzerine kurulacağını dile getiren Aslanmirza; FÜ’si yeni kuracağı bu hastaneyi nereye kuracak. Ne zaman kuracak. Bunun analizleri mutlaka yapılmıştır. Ben 1985 yılında bu yana eski Fırat Üniversitesinde görev yapmış rektörlerle görüştüm. Herkes hastanenin Harput yerleşkesine yapılmasına onay veriyorlar. Prof. Dr. Eyüp İspir hocamız, Swot analizinden bahsetti. Artılar neler eksiler neler. Artılar ve eksilere göre planlamalar yapılmalı.
Üniversitenin şu an bulunduğu hastane 30 dönümlük bir alan üzerinde kurulu. FÜ’ sinin yapılacağı hastane ise 317 dönümlük bir arazi üzerinde kurulacak. Yani mevcutun 10,5 katı büyük bir alan. Ve gelişmeye müsait bir alan. Hocamız hastanenin oraya yapılmasına olumlu baktığını ifade etti
DEPREME DAYANIKLI HASTANE OLACAK
Harput yerleşkesinde yeni yapılacak olan hastanenin depreme dayanıklı ve deprem izolatörü son sistem teknikle yapılacağını vurgulayan Aslanmirza; Yine üniversitemizde rektörlük yapmış Feyzi Bingöl hoca ile görüştüm. Kendisi Jeolog, yer bilimcisi, zeminle ilgili sıkıntı yok dedi. Birde o bölgede yapılacak yeşil bina ile ilgili deprem sensörleri kullanılacak. Bölgemiz deprem bölgesi. Beş katlı olacak depremlerde etkilenmeyeceğini söyledi. Ulaşım konusunda Doğukentten-Harput yerleşkesine kadar raylı sistemlerle sağlanabilir. Örnekleri var. O bölgede yeni alanlar oluşuyor. Problem nedir. Ulaşım konusunda problem varsa ona göre planlamamız lazım. Zeminle ilgili yapılan şikayetlerin depreme dayanıklı özellikle bir bölgenin olduğunu zeminin uygun olduğunu belirtti.
TIP ALANINDA İLK 20 GİREN TIP FAKÜİTESİNE YAKIŞIR BİR HASTANE OLSUN
Hastane konusunda diğer görev almış rektörleri kanaatlerinide ifade eden Aslanmirza; Prof. Dr. Hamdi Muz hocamız. Tıp hocası. FÜ’si hastanesinin Harput yerleşkesine yapılmasını desteklediğine dikkat çekerek; Bilim evrenseldir. Tıp hekimi yetiştiriyoruz. Burada yapılması gereken şey bilim ve teknolojinin tüm donatıları kullanarak yeşil bir hastane olması gerektiği söylediğini ifade etti.
Öte yandan Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ o da bir tıp hocası,10 yıl rektörlük yaptı. Harput yerleşkesinin bulunduğu kısma hastane yapılması ile şu anki kampüs içerisinde 317 dönüm alan FÜ’sinde yok. Tıp fakülteleri arasında Türkiye’de ilk 20 de ise tam donanımlı ve teknolojinin son hizmetlerini içerisinde olan bir hastane olmasını istediler. O neden hastanenin yeni yerinde yapılmasını olumlu baktığını söyledi.
Arslanmirza; Karar alınırken Rektör karar almadı. O dönemin Valisi ve Belediye Başkanı ile istişareler yapılıp, swot analizleri yapılarak kararlaştırılmış bir süreç olmuştur. Burada en fazla ulaşım noktasında bir sıkıntı olur endişesi olsa da ulaşımla ilgili aşılmayacak hiçbir konu yoktur ifadesinde bulundu