Elazığ İl Koordinatörü olarak görevlendirilen Mahmut Değirmenci sayımla ilgili olarak yaptığı açıklamada: “Bu sayımın temel amacı, Elazığ’daki tarım verilerini güncel ve kapsamlı bir şekilde toplamak, veriye dayalı planlama yapmak ve desteklerin adil dağıtılmasını sağlamaktır. Toplanan bilgiler, üretimden tüketime uzanan gıda arz zincirinin yönetilmesine yardımcı olacak, demografik bilgiler, arazi ve ürün dağılımı, hayvan varlığı, tarımsal alan büyüklüğü ve gübre-ilaç kullanımı gibi 30 ayrı konu ve 300 farklı değişken toplanacak. Türkiye genelinde yaklaşık 3,7 milyon tarımsal işletmeden veri alınarak ulusal planlamalara katkı sağlanacak.
Elazığ’da toplam 34 bin üretici ve işletmeye anket uygulanması planlanmıştı, bugün itibarıyla 25 bin üreticimiz işlemlerini tamamladı. Henüz anketlere katılmayan üreticilerimiz, 14 Kasım 2025 tarihine kadar en yakın İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurarak işlemlerini tamamlamalı. Anket süresi yalnızca 5 dakika ve yaşlı veya sağlık sorunu olan üreticiler adına bir yakınları da anketi doldurabilir.
Sayımın bir parçası olarak, fiilen arazilerde üretim yapan ancak Bakanlığın sistemlerinde kaydı olmayan üreticiler de tespit ediliyor. Çalışma, muhtarlarımızla iş birliği içinde yürütülüyor ve onlardan alınan verilerle arazilerin kimler tarafından işlendiği tespit ediliyor. Mahmut Değirmenci, muhtarlara destekleri için teşekkür ederek şunları söyledi:
“Muhtarlarımızın iş birliği ve titiz çalışmaları sayesinde, tarım alanlarındaki üreticilerimizin doğru ve güncel verilerini elde edebiliyoruz. Bu konudaki destekleri ve işbirlikleri dolayısıyla da Kendilerine teşekkür ediyoruz.”
Mahmut Değirmenci, Elazığ’ın tarımsal potansiyeline dikkat çekerek şunları söyledi:
“Veriye dayalı olmayan hiçbir planlama gerçekçi olamaz. Sağlam veri olmadan sağlıklı politika üretmek, sahadaki üreticilerimizin ihtiyaçlarını doğru belirlemek mümkün değildir. Bu nedenle güçlü tarım politikalarının temeli, sahadan gelen doğru ve güncel verilerdir.”
“Bitkisel üretimden hayvancılığa, su ürünlerinden kırsal kalkınmaya kadar her alanda Elazığ, üreticimizin emeği ve Bakanlığımız personelinin özverili çalışmalarıyla tarımda bölgenin yükselen merkezi olma yolunda ilerliyor.”
Sürecin sonunda Elazığ’daki üreticilerin genel fotoğrafı çekilmiş olacak; ne ekiyor, nasıl ekiyor, hangi makineleri ve ekipmanları kullanıyor, ne kadar alan işliyor gibi bilgiler elimizde olacak. Bu veriler, ilimizdeki tarımsal politikaların daha sağlıklı ve veriye dayalı şekilde planlanması açısından son derece değerli.” ifadelerinde bulundu
















