Sigaranın başta akciğer kanseri, KOAH ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok ciddi rahatsızlığa yol açtığını vurgulayan Uğur, diyabet hastalarında bu risklerin çok daha fazla arttığını dile getirdi. Yapılan bilimsel çalışmalara göre sigara içen diyabet hastalarında ölüm riskinin, sigara içmeyenlere kıyasla yaklaşık iki kat daha yüksek olduğuna işaret etti.
Sigara dumanında bulunan nikotinin, diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azalttığını belirten Uğur, nikotinin aynı zamanda insülin direncini artırarak diyabet gelişme riskini de yükselttiğini söyledi. Sigara kullanan diyabet hastalarında kalp krizi, böbrek yetmezliği, görme kaybı, ayak ülserleri ve bacak ampütasyonları gibi ciddi komplikasyonların daha sık görüldüğünü kaydetti.
Pasif içiciliğin de en az aktif sigara kullanımı kadar zararlı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kader Uğur, sigarayı bırakma sürecinin zor olabileceğini ancak bu süreçte diyabet sağlık ekibiyle iş birliği yapılmasının hem motivasyonu artıracağını hem de tedaviye önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.


















