• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi-STK
  • Kültür - Sanat/Eğitim
  • Emniyet-Adliye
  • Sağlık - Yaşam
  • Spor
  • Manşet
  • Video Galeri Yazarlar
  • Ara
SON DAKİKA:
15:50
Sağlık Hak-Sen'den üyelerine doğum yardımı desteği
15:37
Kamu işçileri eylemlerini sürdürüyor
15:20
Keleş: 15 Temmuz, Bu milletin cesaretiyle yazılmış, inancın, direnişin ve vatan aşkının destanıdır
Video Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. DOÇ. DR. YUNUS EMRE KARAKAYA
  3. Erken Dönem Türklerde Savaş Ve Spor
Yayınlanma: 09 Nisan 2021 - 21:56

Erken Dönem Türklerde Savaş Ve Spor

09 Nisan 2021 - 21:56
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Erken Dönem Türklerde Savaş Ve Spor
DOÇ. DR. YUNUS EMRE KARAKAYA
EĞİTİM-SPOR

İnsan vücudunun belli amaçlar doğrultusunda eğitilme düşüncesi, insanlığın yeryüzündeki bilinen tarihi kadar eskidir.
Toplumlar, hayat sürdürdükleri coğrafyanın iklimi, tabiat şekilleri, dinsel inançları gibi çeşitli etmenlerden etkilenerek uygulanan spor türlerinin çeşitliliğine ve yaygınlığına yön vermişlerdi. Bedenin eğitilmesi, hayat şartlarının bir sonucu ve coğrafyanın ön gördüğü bir durumdu.
Göçebe toplumlarda, sivil mesleklerle askeri meslekler birbirinden ayrılmış değildi. Askerliğe özel bir meslek gözüyle bakılmaz, toplumu oluşturan her birey aynı zamanda bir savaşçıydı.
Savaşların bedensel güce dayandığı erken dönemde, göçebe toplulukların zihinlerini ve bedenlerini savaşa hazırlamak amacıyla yaptıkları faaliyetler spor kültürünün gelişmesine de zemin hazırlamıştı.
Savaşçı bir perspektife sahip olan ve zor bozkır koşullarında mücadele eden erken dönem Türklerin spor faaliyetlerinde son derece gelişmiş olması da doǧal bir konuydu.
Türklerde savaşmak aynı zamanda bir spordu.
Türk denilince akla gelen cengaverlik, askerlik ve fatihliktir.
Türklerde düzenli olarak ordu kurma faaliyeti Metehan zamanında gerçekleşmişti. Barışı amaçlayan ve barışa hizmet eden spor, zaten Türklerde başlangıçtan beri vardı.
Vücut kültürü alanında başarılarıyla belirginleşen savaşçı Alp grupları, bir araya gelerek orduyu meydana getirmişti.
Bozkırın atlı halklarının oluşturduğu bozkır usulü savaşın ilkel tören ve ayinleri çarpışmalardan önce çatışmalar da belirginleşmiş savaşçı Alplerin gösterisi haline gelmişti.
Savaşların salt beden gücüne endeksli olduğu dönemlerde, spor etkinlikleri savaşa hazırlık etkinlikleri olarak görülmekteydi. Bu bağlamda Türkler, savaşa yönelik işlevleri olan sporları yapmışlardı.
Savaşçı bir toplum olduklarından dolayı Türk kültüründe güreş sporu önemli bir yere sahipti. Bu sporun Orta Asya’dan çok Anadolu’daki Türklerde popüler olduğu görülmekte, bu da Türk spor kültürünün savaşçı ve akıncı kimlikle yoğurulduğuna kanıttı.
Türklerde ritüelik anlamda sportif aktivitelerinde varlığı görülmekte, kılıç karşılaşmaları en çok kabul görüleniydi.
Birçok yabancı silahşörlerin gelip Türklerden kılıç kullanmasını öğrendiklerini tarihi belgeler de doğrulamadır.
Türklerde hasmını uzaktan ok yağmuruna tutmak da, Türkler için çoğu kez savaşın kendisiydi.
Hunların kullandıkları ıslıklı oklar düşmanlarını dehşete düşürürdü. At üzerinde her yöne isabetli ok atabilirlerdi.
Tarihçi N. Khoniates (1995) bu konuda, Türklerin savaş taktiklerini şöyle belirtmektedir: “Bunlar bir eşkıya çetesi gibi durmadan Romalıları baskına uğratıyorlardı. İş sık sık açık savaşa dökülüyor ve her seferinde bunlar ordumuzu bozuyorlardı. Türkler, atlarının süratine güvenerek yoğun bir bulut gibi ansızın Romalıların üzerine çöküyor ve Romalılar daha mızraklarını kullanmadan rüzgar gibi ortadan kayboluyordu”.
Türklerde çocuk yetiştirilmesi de toplumun yaşam biçimlerine göre kurulmuştu. Çocuklara küçük yaştan itibaren güreş, binicilik, avcılık ve savaşçılık öğretilirdi. Tahtadan kılıç kullanma ve at binme gibi bir antrenman yapısı, çocuğun büyümesi ve olgunlaşmasına sebep olurdu.
Bu tür faaliyetlerinin eğlendirici bir yapıda olmasına dikkat edilirdi. Çocuklar büyüdükçe ava çıkarılır, daha sonra yay kullanacak döneme geldiği zaman da savaşlara iştirak ettirilirdi.
Tarihsel süreçte savaş ve spor aktivitelerini erkekli ve kadınlı yapmışlardı. Kadınların da okçuluk, güreş, binicilik, ayak topuğu gibi aktivitelerde gelişkin bir performansa sahipti.
Zaman içerisinde Türklerin İslam dinini kabul etmeleri ve farklı bölgelere göç etmeleri her alanda olduǧu gibi spor alanında da birçok dönüşüm yaşandı.
İslamiyet’ten önce Türklerde daha fazla savaşçı ve bozkırla mücadeleye dayalı spor aktiviteleri varken, sonra bu aktivitelerde dini unsurlarda barındırmaya başlamıştı. Böylece insanların ilkel olandan gelişmişe, saf fiziksel kuvvetten bilgi ve zekaya dayanan bir güce doğru evrildi.
            Görüşmek dileğiyle………..

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Ülkemizin Modern Sporlarla Tanışması - 12 Mart 2021
  • Sporcu Rıza Tevfik (Bölükbaşı) - 26 Şubat 2021
  • Bir Azınlık Sporcusu Lefter Küçükandonyadis - 11 Şubat 2021
  • Mesut Özil! - 28 Ocak 2021
  • Eğitim-Öğretimde Dönem Sonuna Doğru - 14 Ocak 2021
  • Olimpiyatlarda İlk Başarimiz: Ahmet (Kireççi) - 31 Aralık 2020
  • Eğitimde Teknolojiyi Anlayabilmek - 18 Aralık 2020
  • Covıd-19 Salgını, Üniversiteler Ve Engelli Öğrenciler - 10 Aralık 2020
  • Selim Sırrı (Tarcan) Bey (Iıı) - 05 Aralık 2020
  • Selim Sırrı (Tarcan) Bey (Iı) - 28 Kasım 2020
  • Selim Sırrı (Tarcan) Bey Ve Gençlik Yılları (I) - 20 Kasım 2020
  • Toplum 5.0 Çağı - 06 Kasım 2020
  • İdmancılar Şeyhi: Ali Faik Bey (Üstünidman) - 30 Ekim 2020
  • Osmanlı Padişahları Ve Spor Faaliyetleri - II - 24 Ekim 2020
  • Osmanlı Padişahları Ve Spor Faaliyetleri-I - 16 Ekim 2020
  • Selçuklu Sultanları ve Spor faaliyetleri - 09 Ekim 2020
  • Öğretmen Yetiştirme Sürecinde Bazı Sorunlar - 26 Eylül 2020
  • Covıd-19 Salgını Ve Yeni Eğitim-Öğretim Yılına Başlarken - 22 Eylül 2020
  • Üniversiteler ve Spor Bilimleri Üzerine - 16 Eylül 2020
  • Günümüz Üniversitelerini Anlayabilmek - 11 Eylül 2020
  • 1
  • 2
ilan.gov.tr
Köşe Yazarları
HADİ ÖNAL
HADİ ÖNAL
GENÇLİK NEDEN YALNIZ VE UMUTSUZ?
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
Dünya Üniversite Oyunları 2025
METİN AKGÜN
METİN AKGÜN
Yaşamın Ana Ekseninde Hedefimiz Ne Olmalı? (1)
DR.HASAN YAĞAR
DR.HASAN YAĞAR
HİLAFET ÜZERİNE BİR KAÇ SÖZ
CEZMİ ORKUN
CEZMİ ORKUN
İNSANCA YAŞAM…
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
Terörsüz Türkiye'ye evet, milli devlete suikasta hayır!
MEHMET ŞAĞBANŞUA
MEHMET ŞAĞBANŞUA
Gardaş
ERHAN DABAK
ERHAN DABAK
Kendimiz çalıp kendimiz oynamayalım…,
Çok Okunan Haberler
Elazığ'da Güzellik Salonuna Fuhuş Operasyonu: 4 Kişi tutuklandı
Elazığ'da Güzellik Salonuna Fuhuş Operasyonu: 4 Kişi tutuklandı
FÜ'si Diş Hekimliği fakültesi ve hastanesinde sona yaklaşılıyor
FÜ'si Diş Hekimliği fakültesi ve hastanesinde sona yaklaşılıyor
Susmaz'dan TOKİ'ye Sert Eleştiri: Bu yaklaşım belediyeyi hafife almak, alay etmektir
Susmaz'dan TOKİ'ye Sert Eleştiri: Bu yaklaşım belediyeyi hafife almak,...
Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi-STK
Kültür - Sanat/Eğitim
Emniyet-Adliye
Sağlık - Yaşam
Spor
Manşet
Video Galeri
Yazarlar
Köşe Yazarları
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Çevre
  • Dünya
  • Genel
  • Gündem
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Video Galeri
  • Yazarlar
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim