FIFA, 21 Kasım'dan itibaren Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nda yarı otomatik ofsayt teknolojisinin kullanılacağını ve video maç görevlilerine ve saha görevlilerine daha hızlı, daha doğru ve daha isabetli maçlar yapmalarına yardımcı olacak bir destek aracı sunacağını duyurdu.
Rusya'daki 2018 FIFA Dünya Kupasında VAR teknolojisinin başarılı bir şekilde kullanılmasının ardından FIFA Başkanı Gianni Infantino, The Vision 2020-23'te FIFA'nın futboldaki teknolojinin tüm potansiyelinden yararlanmak ve VAR'ı daha da geliştirmek için çaba göstereceğini açıkladı. Takip eden üç yıl içinde, FIFA gerçekten de oyundaki teknolojinin en ileri noktasında olmaya devam etti. Adidas ve çeşitli ortaklarla ve özellikle İnovasyon Mükemmelliği Çalışma Grubu ve teknoloji sağlayıcılarla çalışarak, Yeni teknoloji, topu izlemek için stadyumun çatısının altına monte edilmiş 12 özel izleme kamerası ve her bir oyuncunun saniyede 50 kez 29'a kadar veri noktasını kullanarak sahadaki tam konumlarını hesaplıyor. Toplanan 29 veri noktası, ofsayt aramaları yapmak için ilgili tüm uzuvları ve ekstremiteleri içermektedir.
Adidas'ın Qatar 2022 için ürettiği resmi maç topu Al Rihla, içine bir atalet ölçüm birimi (IMU) sensörü yerleştirileceğinden, sıkı ofsayt olaylarının tespiti için hayati bir unsur daha sağlayacaktır. Topun ortasına yerleştirilmiş olan bu sensör, video operasyon odasına saniyede 500 kez top verisi göndererek, vuruş noktasının çok hassas bir şekilde algılanmasını sağlamaktadır. Uzuv ve top izleme verilerini birleştirerek ve yapay zeka uygulayarak, yeni teknoloji, o anda ofsayt pozisyonunda olan bir hücum oyuncusu tarafından top her alındığında, video operasyon odasındaki video maç görevlilerine otomatik ofsayt uyarısı göndermektedir. Sistem, saha hakemini bilgilendirmeden önce, video maçı yetkilileri, otomatik olarak seçilen vuruş noktasını ve oyuncuların uzuvlarının hesaplanan pozisyonlarına dayalı olarak otomatik olarak oluşturulan ofsayt çizgisini manuel olarak kontrol ederek önerilen kararı onaylamaktadır. Bu işlem birkaç saniye içinde gerçekleşerek, ofsayt kararlarının daha hızlı ve daha doğru alınabileceği anlamına gelmektedir.
Karar, video maçı görevlileri ve sahadaki hakem tarafından onaylandıktan sonra, kararı vermek için kullanılan aynı konumsal veri noktaları, daha sonra oyuncuların uzuvlarının pozisyonunu mükemmel bir şekilde detaylandıran bir 3D animasyona dönüştürülür. Topun oynandığı anı, bir ofsayt durumu için her zaman mümkün olan en iyi perspektifleri gösterecek olan bu 3D animasyon, daha sonra stadyumdaki dev ekranlarda gösterilerek ve ayrıca tüm seyircileri mümkün olan en net şekilde bilgilendirmek için FIFA'nın yayın ortaklarına sunulacaktır. Yarı otomatik ofsayt teknolojisinin iş akışı ve bağlı top teknolojisi, çok sayıda test etkinliğinde başarıyla denendi ve FIFA Arap Kupası 2021 ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası 2021 dahil olmak üzere FIFA turnuvalarında canlı olarak denendi.
Çevrimiçi ve çevrimdışı testler sırasında toplanan veriler, Victoria Üniversitesi'ndeki TRACK ile uzuv izleme teknolojisini bilimsel olarak doğrularken, MIT Spor Laboratuvarı tarafından analiz edildi ve doğrulandı. ETH Zürih'teki bir araştırma ekibi, bu tür çoklu kamera izleme sistemlerinin teknolojik yeteneklerine ilişkin daha fazla bilgi sağlıyor.
Yeni teknolojinin futbol dünyasında kullanılabilmesini sağlamak için küresel bir standart uygulanmadan önce sisteme ince ayar yapmak için önümüzdeki aylarda daha fazla test yapılacaktır. Yarı otomatik ofsayt teknolojisi kurulumu ve bağlantılı top teknolojisi ile ilgili tüm detaylar, 4 ve 5 Temmuz tarihlerinde Doha'da yapılacak Takım Çalıştayı'nda FIFA Dünya Kupası 2022'ye katılmaya hak kazanan takımlara sunulacak ve ardından kamuoyu ile paylaşılacak.
Kaynak:
https://www.fifa.com/technical/media-releases/semi-automated-offside-technology-to-be-used-at-fifa-world-cup-2022-tm