• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi-STK
  • Kültür - Sanat/Eğitim
  • Emniyet-Adliye
  • Sağlık - Yaşam
  • Spor
  • Manşet
  • Video Galeri Yazarlar
  • Ara
SON DAKİKA:
11:23
Çimento'nun taşınma sürecinde HÜDAPAR'dan "Tadım" tepkisi
10:58
Zafran mahallesi'nde kentsel dönüşüm için müteahhitler derneği'nden açıklama
10:37
Elazığlı Atletler Türkiye finalleri'ne yükseldi
10:32
Elazığ'da İmmün yetmezlik farkındalık haftası etkinliklerle kutlandı
Video Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. HADİ ÖNAL
  3. HATALI POLİTİKALAR SONUCU YOK EDİLEN BİR İLÇE: MADEN. YETTİ Mİ? VE ŞİMDİ…
Yayınlanma: 29 Nisan 2026 - 10:21

HATALI POLİTİKALAR SONUCU YOK EDİLEN BİR İLÇE: MADEN. YETTİ Mİ? VE ŞİMDİ…

29 Nisan 2026 - 10:21
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
HADİ ÖNAL
HADİ ÖNAL

    Maden ilçesi, Doğu Anadolu’nun yukarı Fırat bölümünde, Dicle nehri kenarında Torosların devamı olan Mihrap Dağı eteklerinde, dar bir vadinin yamaçlarında kurulmuştur. Maden İlçesi, zengin yer altı kaynakları ve köklü ticari geçmişiyle bölgenin önemli ekonomik merkezlerinden biri olma özelliğini yüzyıllarca sürdürmüştür. Tarih boyunca bakır başta olmak üzere çeşitli madenlerin çıkarıldığı bu topraklar, hem adını hem de ekonomik kimliğini madencilik faaliyetlerinden almaktadır. 
    Maden ilçesi, Türkiye’nin en eski maden işletmelerinden birine ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı döneminden bu yana bakır madeni işletmeciliği yapılan bölgede, bakır, krom, demir, kurşun, çinko ve diğer maden çeşitleri çıkartılmış ve halen de çıkartılmaktadır. Maden, yıllarca, Elazığ’ın olduğu kadar çevre il ve ilçeler için de istihdam merkezi olmuştur. Tarihi zenginliği ile de ön plana çıkan Maden, 1762 yılında yapılan kıdemli Maden eminliği sarayı ve devamında hükümet konağı olarak kullanılan binası, 1899’da Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Saat Kulesi, Cami Kebir’i yanı sıra Çitli Höyüğü ve Şeyh Muhammet Kattal Türbesi gibi kültürel varlıkları ile de eşsiz bir hazineye sahiptir. Osmanlı döneminden kalma taş evleri, tarihi camileri, doğal alanlarıyla ile geçmişi yaşayan ve yaşatan bir ilçedir.  Osmanlının önemli maden işletmesine sahip olan bu ilçedeki bakır işletmesi, Cumhuriyetle birlikte yabancı şirketlerden alınarak devletleştirilmiş ve 1936 yılında da Etibank'a devredilmiştir. Modern yöntemlerle işletilen fabrika sadece bir üretim yeri değil aynı zamanda Maden’de yaşamayı cazip hale getirmiştir. Maden Bakır İşletmesi, ekonomik açıdan çok gelir getiren kuruluşlar arasında yer almış ve ülkenin bakır ihtiyacını karşılamakla kalmamış, yurt dışına da sevk edilerek ülkeye ciddi anlamda döviz girdisi sağlanmıştır. Maden Bakır İşletmesine ilk dönemde ilçeye birçok ilden hatta Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden çalışmak için işçiler gelmiştir. Bir dönem ilçe nüfusu 30.000 dolaylarına çıkmış; tenis kortları, sinema salonları, gazinolar, işletmelerle birlikte yeni imar alanları açılmış ve ilçe en parlak dönemini yaşamıştır. 
    Maden, bakır işletmesinin özelleştirilmesi ve kapasitesinin düşürülmesi sonucu kan kaybına uğramış göç veren ilçeler kervanında başı çeker duruma gelmiştir. Maden’de yaşayan insanlar bugün için tedirgin, masum ve mağdurdurlar. Özelleştirme sonucu bu ilçedeki maden işletmesi kapatılmış ancak maden çıkarma işlemi sürdürülmüştür. Günümüzde çıkartılan bakır cevheri ve içerisinde barındırdığı altın ve gümüş madenleri trenlerle başka illere işlenmek üzere taşınmaktadır. Maden’de bakır cevheri çıkarıldıktan sonra geriye kalan cüruf olduğu gibi şehrin yüzüne akıtılmakta ve bu duruma da henüz bir çare bulunmuş değildir. Özel şirketin hafriyat dökümü sonrası oluşturduğu, doğal olmayan heyelan Maden’i yaşanmaz hale getirmiştir. Sahipsizliğin ve ilgisizliğin kol gezdiği bu tarihi ilçe maalesef yavaş yavaş yok olmaktadır.
    Maden ilçesinin yanı sıra şimdi de Maden ve Sivrice köylerinin ortak ovası olan Bermaz ovası ve Doğu Anadolu’nun incisi Hazar gölü de yok edilmeye çalışıldığını öğrendik. Bilindiği üzere Maden ilçesine bağlı Bermaz ovası, bahçe tarımı ağırlıklı bir ovadır. Çileği, fasulyesi ile ünlü bu ovasının yaslandığı dağlarda başta keven ve kekik olmak üzere değişik türde endemik bitkiler ve bitkilerin çiçeklerinden elde edilen bal üretimi yapılmaktadır. 
    Yeni bir proje ile Maden ilçesinde özel bir şirketin çıkardığı bakır cevherinin yükleme ve sevkiyat işler için Maden’den 20 Km. uzaklıktaki Gezin istasyonu seçilmiş. Maden Tren İstasyonu dururken Gezin İstasyonun seçilmesi; Bermaz ovasının yok edilmesi, Hazar gölünün özelliğini kaybetmesi demektir. Kaldı ki seçilen bu İstasyon “Ulusal Öneme Haiz Hazar Gölü Sulak Alanı ve Nitelikli Tarım Havzası kapsamında Sit alanıdır.” Coğrafi işaretli Elazığ keven balına kaynaklık eden keven bitki örtüsü de bu yörededir. Bir şirket ve onun patronu para kazanacak diye bir yöreyi, bir gölü feda etmek hangi akılla, hangi vicdanla, hangi gerekçelerle izah edilebilir? Birilerinin bunu açık ve net bir biçimde anlatması gerekir.  Çeşitli kimyasallarla arındırılan bakır cevherinin depolanması ve sevkiyatının bu alandan yapılmasının yıllar içerisinde gerek ovada yapılan tarım etkileyeceği, keven ve kekik balının tarihe karışacağı Hazar Gölü’nün yok olacağı gerçeği, bir şirket patronunun kazancından daha mı az önemlidir? Kaldı ki Bakır cevherinin çıkarıldığı sahanın hemen yanındaki Maden tren istasyonu vardır. Yıllaca Eski adı Guleman olan Alacakaya’dan çıkartılan krom bu istasyonda trenlere yüklenmiştir.  Kimyasallarla yoğunlaştırılan bakır ve içerisindeki altın ve gümüş cevherinin toplama ve sevkiyatının  20 Km uzaklıktaki Gezin İstasyonuna taşınması ileride dönüşü mümkün olmayan felaketlere yol açacaktır. Kaldı ki T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 09.04. 2015 tarih ve 4078 sayılı olurları ile “Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan” olarak tescillenen 288.460 dekarlık alan içerisinde bulunan Gezin Tren İstasyonunun seçilmesinin haklı hiçbir gerekçesi yoktur. O halde bu yerin seçilmesinin ardında ve altında yatan nedir?  Birileri sanki bize, bu toprakları terk edin mi diyor? Yok mu Maden’in ve onun beldesi Gezin ve Bermaz ovasının sahibi? Yok mu Elazığ’ın sahibi? Yok mu bu ülkenin sahibi? 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • 23 NİSAN MİLLİ EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI - 23 Nisan 2026
  • BİZ NE YAPTIK DA OKULLARIMIZ BU HALE GELDİ? - 20 Nisan 2026
  • ŞİRAZE- ŞAFT- ZIVANA - 15 Nisan 2026
  • ZULÜM NEDEN SESSİZLİĞİ SEVER? - 13 Nisan 2026
  • Başbuğ Alpaslan Türkeş, - 05 Nisan 2026
  • SİZİ GİDİ NANKÖRLER! - 26 Mart 2026
  • TARİH, İHANETİ AFFETMEZ! - 22 Mart 2026
  • RAMAZAN BAYRAMI - 20 Mart 2026
  • HELİKOPTERLE İFTAR, YAYA KALAN ADALET - 19 Mart 2026
  • UNUTKAN ZENGİNLER MEMLEKETİ - 15 Mart 2026
  • İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ - 12 Mart 2026
  • ALLAH, BU SUSKUNLUĞU ASLA AFFETMEYECEKTİR - 09 Mart 2026
  • MERHAMET - 03 Mart 2026
  • GÜNCELİ GÜNCELLEDİK - 26 Şubat 2026
  • YORUM SİZDEN - 25 Şubat 2026
  • ŞEHİTLER TEPESİ - 18 Şubat 2026
  • ŞEYTANLAŞMIŞ İNSANLAR - 09 Şubat 2026
  • SADAKATİNİ SATAN ÇOBAN - 05 Şubat 2026
  • SİZ HANGİ DİNDENSİNİZ ALLAH AŞKINA! - 28 Ocak 2026
  • YOL OLUR - 27 Ocak 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
ilan.gov.tr
Köşe Yazarları
AV. FURKAN ÖZMEN
AV. FURKAN ÖZMEN
ELAZIĞ'DA ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI: DÜZENLEME Mİ, MAĞDURİYET Mİ?
BURAK BATU
BURAK BATU
Türkiye'nin Geleceği: Millet Olma İradesi
HAKAN MOR
HAKAN MOR
TARİHİ BİR ANI VE GÜNÜMÜZ
HADİ ÖNAL
HADİ ÖNAL
HATALI POLİTİKALAR SONUCU YOK EDİLEN BİR İLÇE: MADEN. YETTİ Mİ? VE ŞİMDİ…
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
Play-Off'un Beyi Elazığspor
METİN AKGÜN
METİN AKGÜN
18 Mart Çanakkale Zaferi' ve 'Ramazan Bayramı
DR.HASAN YAĞAR
DR.HASAN YAĞAR
MEBUS CENNETİ
CEZMİ ORKUN
CEZMİ ORKUN
HARAÇ-MEZAT SATIŞLAR
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
Buna büyük devlet siyaseti denilebilir mi?
ERHAN DABAK
ERHAN DABAK
Elazığ'ın Sorunu Çalıştay Değil, Cesaret
Çok Okunan Haberler
Anahtar Partisinden sağnak sonrası tepki geldi
Anahtar Partisinden sağnak sonrası tepki geldi
Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Yüksel'den kamu arazileri tepkisi
Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Yüksel'den kamu arazileri tepkisi
Elazığ'da sağlık arazilerinin satışına İl Müdürlüğü'nün ihmali mi var...!
Elazığ'da sağlık arazilerinin satışına İl Müdürlüğü'nün...
Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi-STK
Kültür - Sanat/Eğitim
Emniyet-Adliye
Sağlık - Yaşam
Spor
Manşet
Video Galeri
Yazarlar
Köşe Yazarları
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Çevre
  • Dünya
  • Genel
  • Gündem
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Video Galeri
  • Yazarlar
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

bizim mekancinsel chatmobil chat sohbetizmir chat sohbetdini chatgiftcardmall/mygiftislami chatdini chat