• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi-STK
  • Kültür - Sanat/Eğitim
  • Emniyet-Adliye
  • Sağlık - Yaşam
  • Spor
  • Manşet
  • Video Galeri Yazarlar
  • Ara
SON DAKİKA:
21:41
Elazığ için üretmeye ve ekonomiyi büyütmeye devam edeceğiz
Video Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
  3. Futbolun Oligarkları
Yayınlanma: 14 Ocak 2021 - 12:03

Futbolun Oligarkları

14 Ocak 2021 - 12:03
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
SPORDA

Türk Dil Kurumuna göre; Oligarşi, kelime anlamı “siyasal gücün birkaç kişilik bir grubun elinde toplandığı yönetim, aristokrasinin daralmış biçimi” olarak tanımlanmaktadır (1).
Oligarşi,  az ve belirli sayıda kişinin, bir ülkenin veya kuruluşun idaresini ellerinde bulundurup, hakimiyet kurmaları. Gerçek iktidarın birkaç kişinin, bir grubun, birkaç ailenin veya bir sınıfın elinde bulunduğu idare tarzıdır. Olumsuz anlam ifade etmekte olup, sosyal ve siyasi hakların sınırlandırıldığı, kamu gücünün belli bir azınlık lehine adaletsizce kullanıldığı idareler oligarşik idarelerdir (2).
Oligark, oligarşik düzendeki yöneticilere verilen isim olarak ifade edilmektedir. Oligarkların önemli bir bölümü servetlerini, 1990’larda, dönemin Rus devlet başkanının gerçekleşen ve devlet varlıklarının özel sektöre kaotik ve yolsuzluklarla dolu bir süreçte devredildiği sırada yapmıştır.  1991 yılında komünizm çökerken Rusya’da ithalat, kaçakçılık ve kara borsadan para kazanan ve işlerini çoğunlukla nakit para ile döndüren “iş adamları” vardı. Devlete ait işletmelerin özelleştirilmesinde bu iş adamları öne çıktı ve Rusya ekonomisindeki kaynakların sahibi oldular. Çoğu tekel konumunda olan bu Rus şirketlerinin sahipleri artık yeni milyarderler sınıfı yani oligarklardı (3). 
Özellikle devlet adamlarına yakınlıklarıyla bilinen işadamları, 2000'li yılların ardından sermayelerinin bir kısmını futbola yatırarak dünya çapında isim yapmaya başladı. Ünlü oligarklar arasında birçok Rus işadamları gösterilmektedir (4).
Liste bununla sınırlı kalmamaktadır. İngiliz futbol kulüplerinin mevcut sahiplerinin tahmini net değerlerinin ve zenginlik kaynaklarının % 10'un üzerinde hissedarların listesine bakıldığında durum daha net anlaşılmaktadır (5).
Arsenal, Rusya'nın sahip olduğu en karlı futbol kulüplerinden biridir. En son finansal sonuçları oldukça etkileyici: Kulübün mali raporuna göre 2016-17 geliri; 558 milyon dolardı (bir önceki yıla göre neredeyse 23 milyon dolar) ve brüt karı 57 milyon dolardı. Chelsea ise  493 milyon dolarlık etkileyici bir ciroya sahipti. Kulüp 2017 yılında Premier Lig şampiyonu oldu.  2003'te Rus iş adamı tarafından satın aldığından beri kulübe 1.5 milyar dolar aktarıldığı tahmin ediliyor. Büyük ölçek göz önüne alındığında, bu yatırımların ne kadar karlı olduğuna karar vermek zor (6).
            Futbol endüstrisinin büyüklüğünün önemli bir para akışına neden olduğunu, bunun da hile, yolsuzluk, vergi kaçakçılığı ve kara para aklamayı beraberinde getirdiğine işaret edilen, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) kara para aklamayla mücadeleyi yürüten Mali Eylem Görev Gücü (FATF), “Futbol Sektörü Aracılığıyla Karapara Aklama’’ konulu raporda: futbolun yasadışı faaliyetlerde kullanımına olanak veren zayıf yönleri  arasında; Uluslararası transferler ile televizyon ve sponsorluk gelirlerinin çok hızlı yükselmesi, futbolcu alım satımlarını, menajerlerin, sponsorların ve futbolla ilgilenen diğer kişilerin sayısını arttırdı. Bu da para akışında hileli işlemlerin gizlenmesini kolaylaştırdı. Uluslararası transfer piyasasında yapılan büyük hacimli işlemler, ulusal futbol organizasyonları tarafından kontrol edilemiyor. Taraftarlar, paranın kaynağını önemsemiyor. İnsanlar, kulübe para sağlayan başkanlara sempatiyle yaklaşıyor.  Diğer yandan futbol kulübü sahibi olmak, suç dünyasından gelseler bile patronlara önemli bir sosyal statü sağlıyor. Bu statü, yerel idarecilerle de daha iyi ilişki kurulmasına katkıda bulunuyor. Örneğin bazı ülkelerde futbol kulübü yöneticileri çoğunlukla inşaat sektöründen geliyor. Taraftarlar, paranın kaynağını önemsemiyor. İnsanlar, kulübe para sağlayan başkanlara sempatiyle yaklaşıyor (7).  Şeklinde ifade edilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri Hazine departmanı, zengin Rusların ve Kremlin ile yakından bağlantılı nüfuzlu kişilerin bir listesini yayınlamıştı, ancak yaptırımlar veya yasaklar koymadı. Listede İngiliz futbol kulübü sahipleri de bulunmaktadır (8).  
Futbolun Oligarkları 'Bireylerin değil sistemin hatası' söylemi ile futbol dünyasında meşrulaştılar, yasadışılıkları söz konusu olduğunda futbol dünyasında kulüplere çok sevinç ve mutluluk getirdikleri için sicilleri oldukça temiz. Oligarşi futbola ne getirdiğini sorgulamaya sevk edebilecek etik ve ahlaki bir mesele. Futbol hayranların çoğu bunu çokta umursamamaktadırlar (9).
Geçmişte İşçi sınıfının oyunu olan futbol gelecekte Oligarkların oyunu olmaya doğru sürüklenmektedir.
 
Kaynaklar

 

  1. https://dergipark.org.tr/en/pub/rs/issue/56325/733072
  2. https://www.turkcebilgi.com/oligarşi
  3. https://kanalfinans.com/sorular/oligark-ne-demek-oligarklar-nasil-zengin-olmuslar-oligarklar-kimler
  4. https://amp.haberturk.com/spor/futbol/haber-amp/913592-futbolda-oligark-etkisi
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_owners_of_English_football_clubs#Premier_League
  6. https://www.rbth.com/lifestyle/329018-russian-oligarchs-western-soccer-clubs/amp
  7. http://www.ekospor.com/karapara/
  8. https://www.riskscreen.com/kyc360/news/oligarchs-owners-english-football-clubs-us-putin-list/
  9. http://thetwounfortunates.com/oligarchy-football-ethics


 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Elazığspor Kongresi - 02 Haziran 2026
  • Dünya Futbol Haftası (21-25 Mayıs) - 21 Mayıs 2026
  • "Doğum Günüm 19 Mayıs" - 18 Mayıs 2026
  • FIFA Dünya Kupası 2026 Ödülleri - 15 Mayıs 2026
  • "Adını Finale Yazdım : Elazığspor" - 05 Mayıs 2026
  • Play-Off'un Beyi Elazığspor - 28 Nisan 2026
  • Sporda Sürükleyici Teknolojiler - 16 Nisan 2026
  • Dünya Kupasının Ekonomik Değeri - 01 Nisan 2026
  • Türk Dünyasının İzinde "Orhun" - 30 Mart 2026
  • FIFA'dan Ayrımcılığın Daniskası - 22 Mart 2026
  • Sporda Evrensel Dürüstlük - 15 Mart 2026
  • Sporda Organize Suç Grupları - 26 Şubat 2026
  • Elazığspor'un Günah Keçileri - 17 Şubat 2026
  • Super Bowl'dan Mars'a - 04 Şubat 2026
  • Toplumsal Değişim İçin Spor - 21 Ocak 2026
  • Spor Sektöründeki Finansman Açığı - 08 Ocak 2026
  • Sporda Yapay Zekânın Ekonomik Etkisi - 24 Aralık 2025
  • Sporda Yolsuzlukla Mücadelede Yapay Zekâ - 17 Aralık 2025
  • Avrupa Futbolunda Sürdürülebilirlik - 11 Aralık 2025
  • Sporda Dürüstlük ve Gençlik - 06 Aralık 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
ilan.gov.tr
Köşe Yazarları
AV. FURKAN ÖZMEN
AV. FURKAN ÖZMEN
Direksiyondaki Sessiz Tehlike: Sahipsiz Hayvan Kazalarında Sorumluluk Kimin?
BURAK BATU
BURAK BATU
Türkiye'nin Geleceği: Millet Olma İradesi
HAKAN MOR
HAKAN MOR
TARİHİ BİR ANI VE GÜNÜMÜZ
HADİ ÖNAL
HADİ ÖNAL
YEL BEYİNLİ YELKOVANLAR YİNE DÜMENDELER
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
Elazığspor Kongresi
METİN AKGÜN
METİN AKGÜN
Sorumluluklarının Farkında Olan, Mutlu ve Başarılı Çocuk Yetiştirmek İçin (1)
DR.HASAN YAĞAR
DR.HASAN YAĞAR
TÜRKİYE'NİN ŞAHADETNAMELİ CÜHELA GÜRUHU
CEZMİ ORKUN
CEZMİ ORKUN
NE APTAL OL, NEDE HAİNLERE STEPNE
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
Devlet aklı mı, hukuktan kaçmak mı?
ERHAN DABAK
ERHAN DABAK
Elazığ'ın sahibi varsa, bu sessizlik kimin eseri?
Çok Okunan Haberler
Elazığspor Emekçiler Platformu kamuoyuna hazırladığı deklarasyon yayınlandı
Elazığspor Emekçiler Platformu kamuoyuna hazırladığı deklarasyon...
Başkan Seyran, Kamuoyu yanıltılmıştır
Başkan Seyran, Kamuoyu yanıltılmıştır
Elazığ TSO'da geleneksel bayramlaşma programı düzenlendi
Elazığ TSO'da geleneksel bayramlaşma programı düzenlendi
Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi-STK
Kültür - Sanat/Eğitim
Emniyet-Adliye
Sağlık - Yaşam
Spor
Manşet
Video Galeri
Yazarlar
Köşe Yazarları
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Çevre
  • Dünya
  • Genel
  • Gündem
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Video Galeri
  • Yazarlar
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

bizim mekancinsel chatmobil chat sohbetizmir chat sohbetdini chatgiftcardmall/mygiftislami chatdini chat