• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi-STK
  • Kültür - Sanat/Eğitim
  • Emniyet-Adliye
  • Sağlık - Yaşam
  • Spor
  • Manşet
  • Video Galeri Yazarlar
  • Ara
SON DAKİKA:
01:22
Ercan: Palu kaderine terk ediliyor
01:09
Genç Boksörümüz Aygül Özdemir'den bronz madalya
Video Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
  3. Sisi, Esat, muhalefet
Yayınlanma: 24 Kasım 2022 - 20:13

Sisi, Esat, muhalefet

24 Kasım 2022 - 20:13
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ

İlkeli siyasetle ilkesiz siyaset arasındaki fark, söylenenlerle yapılanlar arasındaki çelişki veya uyumda ortaya çıkar.

Sisi'nin Mısır'da yaptığı darbeye karşı çıkmak doğruydu. Ama o günün doğrusu bu kadarla sınırlıydı. CB Erdoğan bu sınırda kalmadı, Sisi'ye savaş açmayı tercih etti. Mısır'da olup bitenleri miting meydanlarına taşıdı. Rabia işaretiyle -İhvan'a -verdiği desteği sembolleştirdi. Çok iddialı laflar ederek "bu can bu bedende oldukça Sisi ile görüşmeyeceğini" söyledi.

Tarih, en kolay sözünden dönenlerin büyük laf edenler olduğunun kayıtlarıyla doludur. Büyük konuşmak büyük siyaset yapmak değildir. Onca laftan sonra Sisi ile ilgili her şeyden ricat etmek, bükemediğin bileği öpmektir. Erdoğan, Sisi'nin iki eli arasına aldığı elini sıkarken aslında bir politikanın iflasını ilan ediyordu. Daha birkaç gün önce de Esat'la görüşebileceğini, sil baştan yapabileceğini söylemişti.

Sisi veya Esat böyle bir politika ve politikacıya güvenirler mi bilemem, ama bu siyaset tarzının bu millete maliyeti kan ve ölüm olmuştur.

Esat'ı devirme hırsının karşılığı 5 milyon mülteci ve Suriye'nin Kuzeyinde bir PKK devleti oldu. Şimdi asarız keseriz edebiyatı yapılıyor, keskin bir politik dil kullanılarak güya Suriye'de yapılan hatalar örtülmeye çalışılıyor. O PKK devleti orada durdukça kimse buna neden olanların sorumluluğunu unutmayacaktır. Topu ABD'ye atmak kimseyi kendi sorumluluğundan kurtarmaz.

Suriye meselesinde de Mısır'daki darbede de doğru olan ilişkileri kesmemek, iki yönetime tesir etme imkanını yok etmemekti. Bu hem Suriye'deki kanı azaltır hem ortaya çıkan olumsuzlukları önler hem de milyonlarca mültecinin Türkiye'ye akmasının önüne geçerdi. Üçüncü Abdülhamit olma hayali bunun önüne geçti. Suriye Türkiye'nin içine doğru genişledi. Mısır, Türkiye düşmanları ile iş birliğine gitti. Bir tokalaşma ile bütün bu olumsuzlukların telafi edileceğini düşünmek saflıktır. Bu kuyruk acısı daha yıllarca Türkiye'nin Ortadoğu politikalarına etkilemeye devam edecektir.

Suriye politikasına müdahil olunurken de yazdım. Yıllar önce yayınlanan "Kürt Sorunu mu, Devletleşme Sorunu mu "isimli kitabımda da var: Esat gitsin demek Apo gelsin demekti. Etnik hareketlerin başarısı merkezi yönetimlerin zaafa düşmesine bağlıdır. Merkezi yönetim zaafa uğramadıkça etnik hareketlerin başarıya ulaşma şansı yoktur. Esat yönetimi zayıflatılınca PKK'ya gün doğdu, iktidar boşluğunu PKK doldurdu. Türkiye'nin Esat'la kavgası PKK'nın amaçlarına hizmet etti. Şimdi örgütün eylemlerinden şikâyet ediyoruz. Suriye PKK'sına alan açan iktidarın hedefsiz, amaçsız, plansız Suriye politikasıdır. Madem Esat'la barışacaktık, bugüne kadar yapılanlar yanlıştı-çünkü Esat'la el sıkışmak aslında hata yaptık demektir- o zaman bu kadar naneyi yemek niyeydi?

Erdoğan iyi bir örgütçü veya hatip olabilir. Ama Erdoğan, asla iyi bir devlet adamı değil. Bugüne kadar da esip gürlemekten, sonra da konuştuklarını yutmaktan başka bir şey yapmadı. Yirmi yıl boyunca Türkiye'nin hiçbir temel meselesini çözemedi. Kıbrıs sorunu yerinde duruyor. Terör bitmişti, bugün yeniden tırmanıyor.  Üstelik buna birde Suriye PKK'sının Özerk bölgesi eklendi. Bunun Türkiye Kürtçüleri üzerinde -bulaşıcı etki- yapacağına şüphe yok. Ekonomi Kemal Derviş'in program ve uygulamaları ile düzelmişti, bugün çok ağır bir ekonomik kriz var. O zaman başarı nerede? Yirmi yıl bu millet Erdoğan'a büyük bir destek verdi, bu destekle kronikleşmiş sorunları çözebilir, toplumu barıştırabilir, aldığından daha iyi bir Türkiye devredebilirdi. Yapmadı Türkiye'yi kendinleştirdi, attığı her adımda siyasi ikbalini düşündü, kurumları dağılmış, dağıtılmış bir Türkiye bıraktı.

Sisi ve Esat'la barışmak on yılların verdiği zararı telafi eder mi?

Düne kadar" Esat'la konuşun" diyenler haindi değil mi? Aklın yolu budur diyenlere söylemediğinizi bırakmadınız. Biliyorum yine aynı lafları demeye devam edeceksiniz, sizi alkışlayanlar da olacak. Yirmi yıl boyunca tek başarınız vicdanını, basiretini kaybetmiş bir topluluk oluşturmanızdır. Onlar için şeytanla tokalaşmanız bile fazilettir. Onlara bakarak doğru istikameti bulamazsınız. Alkışlar yol göstermez, eleştiriler yol gösterir. Onun için sizi alkışlayanlara değil, eleştirenlere bakın, belki doğru yolu bulursunuz.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Kahrolsun metan gazı! - 10 Temmuz 2025
  • Değişen Öcalan değil… - 08 Temmuz 2025
  • Başbağlar'da… - 06 Temmuz 2025
  • Bunların hesabını kim soracak? - 05 Temmuz 2025
  • Demografik yapı, İran ve Türkiye - 04 Temmuz 2025
  • Bu mudur devlet aklı? - 01 Temmuz 2025
  • Devlet aklı kimin aklı? - 30 Haziran 2025
  • Uyanın ey Mısırlılar! - 27 Haziran 2025
  • Adalet yoksa… - 25 Haziran 2025
  • İslam, demokrasi diktatörlük - 23 Haziran 2025
  • Öcalan'ın sözcüleri… - 20 Haziran 2025
  • Apo'nun peşinde kurtuluş aramak - 18 Haziran 2025
  • İran dersleri - 17 Haziran 2025
  • Yeni bir despot liderler çağı - 14 Haziran 2025
  • Cübbeli cehalet - 10 Haziran 2025
  • Adalet gecikir ama asla şaşmaz - 08 Haziran 2025
  • Dini söylemin insanileştirilmesi - 07 Haziran 2025
  • Emri hak vaki oluncaya kadar… - 02 Haziran 2025
  • CHP'ye operasyonlar neyi hedefliyor? - 28 Mayıs 2025
  • PKK bahane - 25 Mayıs 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
ilan.gov.tr
Köşe Yazarları
HADİ ÖNAL
HADİ ÖNAL
Türkiye'de Liyakatsizlik Neden Meşrulaştırıldı?
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
Dünya Üniversite Oyunları 2025
METİN AKGÜN
METİN AKGÜN
Muharrem Ayı
DR.HASAN YAĞAR
DR.HASAN YAĞAR
HİLAFET ÜZERİNE BİR KAÇ SÖZ
CEZMİ ORKUN
CEZMİ ORKUN
KİMİN UMURUNDA!
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
Kahrolsun metan gazı!
MEHMET ŞAĞBANŞUA
MEHMET ŞAĞBANŞUA
Gardaş
ERHAN DABAK
ERHAN DABAK
Kendimiz çalıp kendimiz oynamayalım…,
Çok Okunan Haberler
AK Parti Meclis Üyesi ve Grup Başkan Vekili Kızılkaya: Öz yeğenime 640 bin Tl ceza yazıldı
AK Parti Meclis Üyesi ve Grup Başkan Vekili Kızılkaya: Öz yeğenime...
Karahüseyinoğlu'ndan Sert Çıkış: Bir işletme bölge müdürünün belediye üzerinde etkisi olmamalı
Karahüseyinoğlu'ndan Sert Çıkış: Bir işletme bölge müdürünün...
Elazığ'da Güzellik Salonuna Fuhuş Operasyonu: 4 Kişi tutuklandı
Elazığ'da Güzellik Salonuna Fuhuş Operasyonu: 4 Kişi tutuklandı
Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi-STK
Kültür - Sanat/Eğitim
Emniyet-Adliye
Sağlık - Yaşam
Spor
Manşet
Video Galeri
Yazarlar
Köşe Yazarları
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Çevre
  • Dünya
  • Genel
  • Gündem
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Video Galeri
  • Yazarlar
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim