Duygusal Zekâsı Yüksek olan çocuklar diğer kişilerin duygu durumlarını anlayabilme becerisine sahiptirler fakat konu kendi duygularını fark etme ve kontrol etmeye gelince başarılı değillerdir. Çocuklar kendi duygularını tanıyabildiklerinde sakin kalarak ihtiyaçlarını daha rahat ifade ederler.
Çocuklar sahici olarak duygularını hissedebilme yetisini kazanmak hem de sosyal beklentilere uyum sağlayacak şekilde kendilerini kontrol edebilmeyi öğrenmek için ebeveynlerinin rehberliğine ihtiyacı vardır. Ebeveynlerin en önemli iki görevi çocuklarını dinlemek ve onlarla konuşmaktır. Bu durum çocukların duygusal zekâsının değişmesi açısından da oldukça önemlidir.
Çocukların empatiye ve sevgiye ihtiyaçı var
Duyguları ve tepkileri farklıdır ve geçerlidir. Çocuğunuza ne hissetmesi gerektiğini söylemekten kaçının. Örneğin; eğer çocuğunuz korktuğu için şikâyet ediyor ise çocuğunuza korkacak bir şey olmadığını söylemeniz yardımcı olmayacaktır. Eğer çocuğunuza ne hissetmesi gerektiğini söylerseniz, o an hissettiği duygu ile çelişebilir ve bu kafa karışıklığına neden olabilir.
Karakterlerin çeşitli duygular deneyimledikleri zengin içerikli hikâyeler okuyun. Çocuğunuzla karakterin nasıl hissettiğini, neler düşündüğünü, neye karar verdiği hakkında keyifli sohbetler edin.
Çocuklar kaygılandıklarında, üzüldüklerinde veya kızdıklarında özellikle topluma açık alanlarda en fazla empatiye ve onları sevdiğinizi duymaya ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuz öfke patlaması yaşarken sakinleşme sürecini başlatabilmeleri için sizin şefkatinize ve empatinize ihtiyaç duyar. Çocuğunuzun öfkesi ile size ne anlatmaya çalıştığınız düşünerek ona göre tepkinizi belirleyebilirsiniz. Sizin bu durumlardaki tutumunuz da çocuğunuza örnek olacaktır.