Gaslighting; bireyi kendi akıl sağlığını veya gerçekliğini sorgulayacak derecede manipüle etmek olarak tanımlanır. Gaslighting maruz kalan birey kendini sürekli eksik hisseder ve yaptığı her şeyin yanlış olduğunu düşünür. Gaslighting uygulayanların ise sıklıkla ‘’Fazla alıngansın’’, ‘’Senin problemin ne?’’, “Böyle bir şey yaşanmadı.” Tarzında cümleler kurarlar. Kısacası bireyin üzerinde kontrol sahibi olmayı ve dengesizlik yaratmayı amaçlarlar.
Gaslighting'e maruz kalındığı nasıl anlaşılır?
Gerçekte kim olduğunuzu unutmaya başladığınızı hissediyorsanız veya olaylar karşısında tek suçlu olarak kendinizi görüyorsanız Gaslighting'e maruz kalıyor olabilirsiniz.
Gaslighting ile nasıl mücadele edilir?
Bu sorunun cevabı sağlıklı ilişkilerden geçiyor. Sağlıklı ilişkilerin temelini de saygı, güven, dürüstlük ve iletişim oluşturuyor. Bu süreçte bireyin öncellikle sağlıklı ilişkilerin nasıl olması gerektiğinin hatırlatılması çok önemli. Gaslighting’e maruz kalındığının fark edildiğinde yapılacak ikinci ve en önemli adım ise Gaslighting uygulayan kişiyle ilişkiyi sonlandırmaktır. Gaslighting uygulayan kişiyle iletişimin koparılması sonucunda, kişi gündelik yaşamına adapte olmakta zorluk yaşıyorsa psikolojik destek almayı ihmal etmemelidir.