Sınavlardan önce öğrencilerin neredeyse tamamı ‘Sınav benim için bir kâbus’ , ‘Sınavlarda heyecandan dikkatimi toplayamıyorum’ , ‘Soruları doğru dürüst okuyamıyorum gibi ifadeler kullanıyorlar.
Tabi ki herkes sınavlarda başarılı olmak ister fakat her sınav kişinin başarılı olup olmayacağı ile ilgili riskler taşır. Sınavlarda her zaman başarılı olacaksın gibi bir kural yoktur sınavlarda şartlar seni başarısızlığa da götürür. Şayet başarısızda olduysan bu süreçte kendini suçlamaman gerekir
Sınavın bir kişilik değerlendirmesi olarak algılanması, ailenin çocuktan çocuğun ise kendisinden beklentilerinin yoğunluğu ve çocuğun beklentileri karşılayamamaktan duyduğu endişe sınav kaygısının temelinde yatan etkenlerin başında gelir.
Birçok öğrenci sınava hazır olmasına rağmen her yıl ya heyecandan yâda kaygıdan sınavda elde edebilecekleri başarıyı yakalayamıyor. O yüzden sınava girecek öğrencilerin sınava birkaç gün kala yapmaları gereken en önemli şey heyecanlarının başarılarını engelleyecek çizgiye getirmemek.
Sınav Stresi ile başa çıkmanın yolları
Sınavda başarılı olmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken, bu sınavı hayatın en önemli olayı veya dünyanın sonu haline getirmemelisiniz. Zira duruma bu şekilde baktığınızda sınav günü stres ve kaygı da gittikçe artar.
Bu süreçte sadece öğrenciler değil onların aileleri de heyecanlanıyor. Onların tutumu sınava girecek olanları olumlu yâda olumsuz etkiliyor. Dolaysıyla sınava hazırlık döneminde çocuğunuzun sınavı kazanmasından veya kazanamamasından bahsetmeyin. Sanki bir deneme sınavına giriyormuş gibi davranın.
Evdeki gergin ortam, öğrencinin performansını olumsuz etkiler. Bu nedenle çocuğun sakin olmasını isteyen aileler, öncelikle kendilerinin sakin olması gerektiğini bilmelidirler.
Samimiyet çok önemlidir. Anne ve babalar sınava girecek çocuklarına karşı içten olmalıdır. Negatif düşünceleri pozitife çevirmelidir.