• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi-STK
  • Kültür - Sanat/Eğitim
  • Emniyet-Adliye
  • Sağlık - Yaşam
  • Spor
  • Manşet
  • Video Galeri Yazarlar
  • Ara
SON DAKİKA:
19:11
Maden Bakırlılar Derneği'nden Gezin Aktarma İstasyonu İçin Hukuki Mücadele: "Bu Yanlıştan Dönülmeli"
13:16
Gürsel Erol Hakkındaki İddialar Yeniden Gündemde: İrfan Bural'dan "Tehdit Ediliyorum" Paylaşımı
Video Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. DR.HASAN YAĞAR
  3. Güçlendirilmiş parlamanter sistem ne demek bilen var mı?
Yayınlanma: 25 Kasım 2021 - 14:32

Güçlendirilmiş parlamanter sistem ne demek bilen var mı?

25 Kasım 2021 - 14:32
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
DR.HASAN YAĞAR
DR.HASAN YAĞAR

Bilindiği üzere; Cumhur Başkanlığı Sistemi’nin Halk Oylaması yoluyla yapılan Anayasa değişikliği ile birlikte yürürlüğe girmesinin hemen arefesinden itibaren, kendilerini bu sonucun muhalifi olarak konumlandıran grup olarak CHP, İP, HDP ve SP’nin oluşturduğu “Millet İttifakı”, halk iradesiyle yürürlük kazanmış olan bu sistemi reddetmeye başlayarak “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” diye bir uygulamadan söz etmeye başladılar ve elan da hiç ara vermeden hemen her mahfilde ha bire vurgu yapmaktalar.  Vurgu yapmasına vurgu yapıyorlar da, ama bu “meşhur” ve dahi “meçhul ”sistemin ne demek olduğunu ise hiç mi hiç açıklamamaktalar. Zira sosyal ve siyasal oluşumlar üzerine hasbelkader doktora düzeyinde araştırma yapmış bir kul olarak daha böyle bir şeye rastlamadım. Ve yer kürede yer alan her hangi bir devlette de böyle bir uygulamaya bu güne kadar daha tesadüf edemedim. Cehaletimizin mazur görülerek başta ben aciz kulları olmak üzere halkımızı bu konuda bilgilendirmeleri büyük önemi haiz bulunmaktadır. Zira önümüzde bir seçim dönemi var ve her gün de yaklaşmaktadır. Biz acizlerine açıklayıversinler de bizlerin hareket edecekleri yönü lütfen gösteriversinler.
Sevgili dostlar; Türkiye Cumhuriyeti bendenizden sadece 20 yaş büyük. Şayet çocukluğumu saymazsanız, yaklaşık 65 yıldır hem de başkent Ankara’da yaşayan birisi olarak mazide kalmış olan ve malum ittifakın hararetle peşine düştüğü parlamenter sistemin bu memlekete ve dahi bu millete neler kazandırıp neler kaybettirdiğini bendeniz de o zatıâlileri kadar fikir sahibi bulunmaktayım. Ama ve ne var ki, bendenize göre “zatıâlileri” bir “hile-i şeriye” peşindeler. A birader güçlendirme diye bir kavramdan bahsediyorsunuz da bu nasıl bir şey olacak cidden cümle insanımızın merakını celp etmiş durumda. Nasıl bir destek vereceksiniz de eskiden olduğu gibi hükümetlerin ömrünü 6 aydan daha yukarıya çekebileceksiniz. Veya adına koalisyon denen 40 yamalı bohça misali hükümetleri nasıl süresi kadar hayatta tutabilecekseniz. Veya hükümet (!) olabilmek için mebus ayartmalarının önünü nasıl alabileceksiniz.  Ben aciz kullarına göre bu hiç mi hiç mümkün değil. Zira bu işin desteği ve kösteği yok. Madem güçlendirmeden bahsedilmektedir, o halde geriye yönelmenin ne anlamı var. Mevcut ve halk iradesiyle egemen kılınmış bu ve en son sistemi güçlendirmek daha doğru olmaz mı ki maziye dönüşün özlemi yaşanmaktadır. Oysa o sistemin pek de beğenilir ve dahi savunulabilir bir yanı olmasa gerek. Çünkü o “güzelim” günleri bendeniz gibi yaşayan herkes bilmektedir.
Eğer bu sevdanın esbabımucibesini soracak olursanız söyleyelim: Mazide kalan sistemde milletvekilleri aynı zamanda hükümet üyesi de olabiliyorlardı. Böyle olunca da her vekil böyle bir ümitle yaşıyordu ve bu sebeple belki gelecekte kendisi de hükümet üyesi olabilir düşüncesiyle hükümet üyelerine destek veriyordu. Binaenaleyh bu vesileyle hükümet üyelerine daha rahat ulaşabiliyor ve bazı ricalarını gerçekleştirebiliyorlardı. Belki bu uygulama bu gün için de geçerli ama eskisi kadar asla yoğun değil. Zira bu günkü sistemde her bir hükümet üyesi TBMM üyeleri arasından seçilebildiği gibi çoğunlukla dışarıdan da seçilebilmektedir. Bu ise parlamento üyelerini pek memnun etmemişe benzemektedir.  Hatta ve maalesef kendilerini bu sebeple İl Genel Meclis Üyeleri gibi görenler dahi var. Kısacası bu ve eskide kalmış daha başka avantajların yok edilmiş olması nedeniyle genel olarak parlamento üyeleri bu sistemden hoşnut değiller. Devletin ve dahi milletin kendilerine sağladığı fevkalade müstesna haklara rağmen bu böyle olmaktadır. Hâlbuki kendileri dünyalık bakımından zaten memleketin elitleri arasında yer almaktadırlar. Bu itibarla bu insanların bu işi fahri, yani karşılıksız olarak yapmaları gerekir diye düşünmekteyiz. Bu konum itibariyle kazandıkları sanları bile bir ayrıcalığın ifadesi olmasına rağmen daha başka ayrıcalıklar için çaba sarf etmenin sebebi hikmetini anlamak ise pek mümkün olamamaktadır.
Son Söz:
Bize göre kendilerini  “Millet İttifakı” olarak vasıflandıranlar “İRTCA” peşindeler. Zira irtica, başta DİN olmak üzere HER BİR KURUM için GEÇMİŞİ İSTEMEK anlamına gelmektedir. Türkiye’de irtica denince sadece ve hep din akla gelmektedir. Oysa bu koskoca bir yalanı ifade etmektedir. Binaenaleyh İRTİCA: HER BİR KURUM İÇİN GERİYE/GEÇMİŞE YÖNELMEYİ ifade eder. Tabi ki buna DİN de dâhildir. İRTİCANIN kökeni ise RÜCU/RİC’AT etmeye dayanır. Hele bir de Atatürk’ün partisi olduğunu iddia eden CHP acaba bu konuda ne buyururlar !? Aklıselim herkese selam, sevgi ve saygı ile.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • BU KAÇINCI ALDANIŞ - 18 Temmuz 2026
  • TÜRKİYE'NİN ŞAHADETNAMELİ CÜHELA GÜRUHU - 02 Haziran 2026
  • TOPLUMUN BAŞ BELALARI - 18 Mayıs 2026
  • T.D.K. - 30 Nisan 2026
  • MEBUS CENNETİ - 10 Nisan 2026
  • HAYRETLER ÜLKESİ - 29 Mart 2026
  • TÜRKİYE'DE LAİKÇİLİK TUTKUSU - 22 Şubat 2026
  • TÜRKİYE'NİN SOSYOLİJİK DEMOGRAFİ YAPISI - 01 Şubat 2026
  • CUMHURİYETTE İZ BIRAKANLARI YARGILAMA SERAMONİSİ - 14 Ocak 2026
  • BİRAZ TARİH (Osmanlı Devletinin Yıkılışında Etken olan Bazı Nedenler) - 01 Aralık 2025
  • BU NE BİÇİM MÜSLÜMAN HALK - 12 Kasım 2025
  • BU NE BİÇİM ATATÜRK KİNİ - 20 Ekim 2025
  • HİLAFET ÜZERİNE BİR KAÇ SÖZ - 31 Mayıs 2025
  • 19 MAYIS ANISINA - 18 Mayıs 2025
  • KUR'AN'I ANLAMAK YERİNE ONU ALLAYIP PULLAMAK - 11 Mayıs 2025
  • REZALETİN DANİSKASI İSTANBUL SEMALARINDA - 27 Nisan 2025
  • CHP NEREYE KOŞUYOR - 07 Nisan 2025
  • RAMAZAN VE MUKABELE - 23 Şubat 2025
  • BİRAZ SİYASET - 05 Şubat 2025
  • ŞAM DÜŞERKEN - 12 Aralık 2024
  • 1
  • 2
  • 3
ilan.gov.tr
Köşe Yazarları
AV. FURKAN ÖZMEN
AV. FURKAN ÖZMEN
SGK "Yanlış Emekli Ettik" Diyebilir mi? Vatandaşın Suçu Yoksa Bedeli Kim Ödeyecek?
BURAK BATU
BURAK BATU
Türkiye'nin Geleceği: Millet Olma İradesi
HAKAN MOR
HAKAN MOR
İHMAL ETMEYİN ARTIK!
HADİ ÖNAL
HADİ ÖNAL
BİLİM, DEVLETE HÂKİM DEĞİLSE O DEVLET ÇÖKMEYE MAHKÛMDUR
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
PROF. DR. SABAHATTİN DEVECİOĞLU
NATO'nun Spor Paktı
METİN AKGÜN
METİN AKGÜN
"15 Temmuz Demokrasi ve Milli, Birlik Günü"
DR.HASAN YAĞAR
DR.HASAN YAĞAR
BU KAÇINCI ALDANIŞ
CEZMİ ORKUN
CEZMİ ORKUN
NE APTAL OL, NEDE HAİNLERE STEPNE
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
AV.DR.İRFAN SÖNMEZ
Artık bir muhasebe yapmak gerekmez mi?
ERHAN DABAK
ERHAN DABAK
Algı mı, Şehir Vizyonu mu?
Çok Okunan Haberler
3 Yıldır Tamamlanamayan Şuyulandırma Vatandaşı Mağdur Ediyor: Gözler Elazığ Belediyesi'nde
3 Yıldır Tamamlanamayan Şuyulandırma Vatandaşı Mağdur Ediyor: Gözler...
Elazığ Sağlık Camiasında Sendikal Tarafsızlık Tartışması: İdari Uygulamalara İlişkin Dikkat Çeken İddialar
Elazığ Sağlık Camiasında Sendikal Tarafsızlık Tartışması: İdari...
Spor Ekonomisi Profesörü Sebahattin Devecioğlu; FIFA Başkanı Infantino'ya İstifa Çağrısı
Spor Ekonomisi Profesörü Sebahattin Devecioğlu; FIFA Başkanı Infantino'ya...
Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi-STK
Kültür - Sanat/Eğitim
Emniyet-Adliye
Sağlık - Yaşam
Spor
Manşet
Video Galeri
Yazarlar
Köşe Yazarları
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Çevre
  • Dünya
  • Genel
  • Gündem
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Video Galeri
  • Yazarlar
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

bizim mekancinsel chatmobil chat sohbetizmir chat sohbetdini chatgiftcardmall/mygiftislami chatdini chat